Ten hemel opgevaren

Willem Ceuleers op het Walcker-orgel

Voor de nationale viering van Hemelvaart van de VPKB, speelde Willem Ceuleers in onze kerk zijn bewerking van onderstaand hemelvaartslied. U kunt het in de online-viering bekijken, maar het staat ook apart op ons videokanaal (zie onder). Enige toelichting vindt u onder de video. Voor de beeldopname konden we gebruik maken van de drone van Frank Deneckere, die toevallig de dag ervoor (tijdens de repetitie) in de kerk kwam filmen. Zijn materiaal (prachtige opnames van de glasramen bijv.) zullen we later nog publiceren.

Als eenvoud het kenmerk is van het ware, dan is dit een goed hemelvaartslied. De tekst doet niets anders dan vertellen dat Christus ‘ten hemel is opgenomen’ en daar nu troont aan de rechterhand Gods, telkens onderbroken door ‘Halleluja’: een coronation-anthem. Het is echter vooral de melodie die ‘t ‘m doet. Al zingend zie je Jezus zijn troon bestijgen (ookal delen we het wereldbeeld niet meer, het beeld zelf blijft sprekend), en de lofzang volgt hem na. Het Latijnse origineel is 15de eeuws, de Duitse vertaling van Bartholomäus Gesius 16de eeuws, de melodie 17de eeuws en de vertaling van J.W. Schulte Nordholt 20ste eeuws. In alle drie wordt de bijbelse link gelegd met de ‘troonsbestijgingspsalm’, Psalm 110: ‘De HEER zegt tot mijn Heer, zet u aan mijn rechterhand:

 1. Ten hemel opgevaren is, halleluja,
  Christus die Heer en Koning is, halleluja.
 2. Nu zit Hij aan Gods rechterhand, halleluja,
  heerst over hemel, zee en land, halleluja.
 3. Zie nu hoe in vervulling gaat, halleluja,
  wat in de psalm geschreven staat, halleluja.
 4. De Heer verleent zijn majesteit, halleluja,
  aan Davids Zoon in eeuwigheid, halleluja.
 5. Nu stijgt ons loflied op en eert, halleluja,
  de Here Christus die regeert, halleluja.
 6. De heilige Drievuldigheid, halleluja,
  zij lof en prijs in eeuwigheid, halleluja.

Voor dit lied (gezang 228 in het Liedboek voor de Kerken; 428 in Zingt Jubilate 428) schreef Willem Ceuleers in 1999 een koraalvoorspel, waarbij vanaf maat 6 in het pedaal een toonladder wordt opgericht die in de diepste diepte begint en in de hoogste hemelen eindigt. In de onderstaande video is de CD-opname (orgelwerken deel 6) zo bewerkt dat de partituur kunt volgen en het ziet gebeuren…